Polityka Prywatności

Twoja prywatność jest dla nas bardzo ważna. Oznacza to, że zobowiązujemy się do ochrony danych osobowych, które nam przekazujesz.

Poniżej znajdziesz informacje w jaki sposób wykorzystujemy i przetwarzamy Twoje dane osobowe, jak wykorzystujemy pliki cookies oraz jak możesz się z nami skontaktować w razie jakichkolwiek wątpliwości.

Nasze oświadczenie o ochronie prywatności odnosi się do wszelkiego rodzaju informacji gromadzonych za pośrednictwem naszych stron internetowych mzrejsy.pl i sailingexpeditions.net, poczty elektronicznej oraz mediów społecznościowych.

Jeśli z jakiegoś powodu nie zgadzasz się z naszą Polityką Prywatności, prosimy o zaprzestanie korzystania z naszych usług w tym z naszych stron internetowych.

Administratorem przetwarzanych danych osobowych w witrynie mzrejsy.pl i sailingexpeditions.net jest mzrejsy.pl Mirosław Zawiślak - formularz kontaktowy.

Jakie dane osobowe zbieramy

Nie możemy Ci pomóc np. w wzięciu udziału w organizowanym przez nas lub za naszym pośrednictwem rejsie lub szkoleniu bądź wynajęciu jachtu bez uzyskania Twoich danych osobowych. 
Przy nawiązaniu kontaktu zazwyczaj prosimy Cię o podanie kilku informacji: Twoje imię i nazwisko, numer telefonu oraz adres e-mail. W przypadku podjęcia realizacji usługi dodatkowo Twojego adresu zamieszkania, obywatelstwo, numer dokumentu tożsamości, datę i miejsce urodzenia oraz rodzaj i numer uprawnień żeglarskich. Dane te są niezbędne, aby przygotować listę załogi. Niektóre z tych danych wykorzystujemy, aby ubezpieczyć Cię na czas trwania rejsu lub zarezerwować miejsce u przewoźnika bądź kupić Ci bilet lotniczy. Zbieramy również informacje dotyczące Twoich płatności w celu właściwego wykonania usługi. W niektórych przypadkach będziemy również potrzebować kopię dokumentu tożsamości i uprawnień żeglarskich.

Możesz podróżować z rodziną lub innymi osobami towarzyszącymi, wtedy poprosimy Ciebie o podanie ich danych osobowych niezbędnych do wykonania usługi. Pamiętaj, że Twoim obowiązkiem jest upewnienie się, że osoby, których dane nam przekazałeś, są tego świadome i akceptują naszą Politykę Prywatności.

Dane osobowe, które zbieramy automatycznie

Zbieramy określone informacje o Twoich odwiedzinach na naszych stronach mzrejsy.pl oraz sailingexpeditions.net. Obejmują one: Twój adres IP, datę i godzinę wizyty na stronie, sprzęt, oprogramowanie lub przeglądarkę internetową, z której korzystasz, oraz informacje o systemie operacyjnym Twojego komputera, takie jak wersje aplikacji i ustawienia językowe. Możemy również zbierać informacje o kliknięciach i stronach, które odwiedziłeś.

Dlaczego zbieramy i jak wykorzystujemy Twoje dane osobowe

Główny powód, dla którego prosimy o podanie danych osobowych, jest całkiem prosty – pozwala nam realizować usługi, które u nas zamówiłeś. Dzięki nim potwierdzamy i zarządzamy Twoją rezerwacją jachtu, udziałem w szkoleniu lub rejsie. Wykorzystujemy Twoje dane osobowe, aby zarezerwować transfery załogi lub ubezpieczyć Cię na czas rejsu.

Aby udzielić Ci pomocy musimy mieć wgląd w Twoje dane osobowe, choćby po to aby szybko się z Tobą skontaktować w przypadku zdarzeń losowych.

Wykorzystujemy również Twoje dane do działań marketingowych. Jeśli wyraziłeś na to zgodę możesz otrzymywać od nas newslettery. Pamiętaj, że w każdej chwili masz prawo zrezygnować z otrzymywania informacji marketingowych poprzez wypisanie się z newslettera.

Może się zdarzyć, że będziemy kontaktować się z Tobą, za pomocą poczty elektronicznej, telefonu, poczty tradycyjnej – wybór metody zależy od danych kontaktowych, które wcześniej nam udostępniłeś. Najczęściej komunikujemy się z Tobą w celu:

  • udzielenia odpowiedzi na wiadomości, które do nas wysłałeś,
  • obsługi procesu rezerwacji i uzupełnienia listy załogi,
  • przypomnienia o dokonaniu płatności,
  • przesłania informacji przedwyjazdowych, przydatnych w planowaniu podróży i organizacji rejsu lub szkolenia.

Komu udostępniam Twoje dane osobowe

Z naszymi usługami są zintegrowane różne podmioty, z usług których korzystamy. Podstawowym celem jest udostępnienie danych w celu realizacji usługi wynajmu jachtu oraz zapewnienia właściwego poziomu usług dodatkowych. W uzasadnionych przypadkach Twoje dane osobowe mogą być przekazane osobom trzecim w celu:

  • realizacji umowy wynajmu jachtu na terenie Polski, Unii Europejskiej lub poza nią np. Karaiby, Seszele, Tailandia,
  • agencjom ubezpieczeniowym,
  • firmom świadczącym usługi transportowe,
  • firmom kurierskim oraz Poczcie Polskiej,
  • firmie świadczącej dla nas usługi informatyczne i hostingowe,
  • odpowiednim władzom zatwierdzającym listy załogi,
  • instytucjom finansowym odpowiedzialnym za dokonywanie przelewów.

Rodzaj danych osobowych jakie przekazujemy osobom trzecim jest uzależniony od rodzaju usług jakie wykonują np. rodzaj i nr. uprawnień żeglarskich otrzyma armator jachtu oraz odpowiednie służby morskie zatwierdzające listę załogi.

Dostawcy usług stron trzecich nie mogą wykorzystywać Twoich danych osobowych do innych celów.

O ile jest to wymagane przez prawo, udostępniamy dane osobowe organom ścigania lub instytucjom finansowym w celu wykrywania, ścigania i zapobiegania przestępstwom kryminalnym i oszustwom.

W jaki sposób korzystamy z mediów społecznościowych

Na mojej stronie używane są wtyczki i inne narzędzia społecznościowe udostępniane przez serwisy społecznościowe, takie jak Facebook, Twitter, Instagram, Google, Linkedin.
Politykę prywatności poszczególnych serwisów społecznościowych znajdziesz na ich stronach internetowych. Media społecznościowe wykorzystujemy również w celu promowania naszych usług np. poprzez działania remarketingowe. Sposób działania wtyczek i innych narzędzi społecznościowych umieszczonych na naszych stronach jest uzależniony od ustawień prywatności na Twoim profilu w danym serwisie społecznościowym.

Jakie zabezpieczenia i procedury ochrony danych osobowych stosujemy.

Zgodnie z europejskimi przepisami o ochronie danych osobowych, używam odpowiednich procedur bezpieczeństwa w celu ochrony danych osobowych, które nam przekazujesz.

Jak możesz kontrolować dane osobowe, które mi udostępniłeś.

Masz prawo do: wglądu do Twoich danych osobowych; modyfikacji swoich danych osobowych, usunięcia danych osobowych, ograniczenia przetwarzania danych osobowych, przeniesienia danych osobowych. Aby skorzystać z tych praw skontaktuj się z nami poprzez formularz kontaktowy.

Możesz również skontaktować się z nami jeśli masz inne pytania dotyczące wykorzystania Twoich danych osobowych i naszej Polityki Prywatności.

Przysługuje Ci prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

Jak długo przechowujemy Twoje dane osobowe.

Nie będziemy przechowywać Twoich danych przez okres dłuższy niż jest to niezbędne do realizacji celów, w jakich są one przetwarzane. Np. po zakończeniu rejsu lub czarteru jachtu wszystkie dane osobowe są niezwłocznie usuwane.

Oświadczenie o plikach cookies.

Plik cookies to niewielka ilość danych umieszczanych w przeglądarce komputera lub urządzenia przenośnego. Pliki cookies i inne technologie śledzenia mogą być wykorzystywane na naszych  stronach internetowych mzrejsy.pl i sailingexpeditions.net.

Informacje w ten sposób pozyskane służą głównie celom statystycznym. Pozwalają lepiej dostosować strony internetowe do oczekiwań i preferencji użytkownika. Pliki cookies nie służą identyfikacji użytkowników i na ich podstawie nie może być ustalana tożsamość osoby przeglądającej stronę. Nie stosujemy również danych do profilowania.

Nasze strony internetowe wykorzystują pliki cookies do różnych celów:

Techniczne pliki cookies: Staramy się udostępniać naszym użytkownikom przyjazną dla użytkownika witrynę, która automatycznie dostosowuje się do ich potrzeb i życzeń. Aby to osiągnąć, używamy technicznych plików cookies, które pozwolą na właściwe wyświetlenie naszej strony internetowej, bez względu na rodzaj urządzenia.

Funkcjonalne pliki cookies: Używamy również funkcjonalnych plików cookies, aby zapamiętać Twoje preferencje i pomóc w efektywnym korzystaniu z naszej strony internetowej.

Pliki cookie Analytics: wykorzystujemy ten rodzaj plików cookies w celu uzyskania wglądu w to, w jaki sposób użytkownicy korzystają z naszych stron internetowych. Oznacza to, że możemy dowiedzieć się, co działa, a co nie i ulepszać nasze strony internetowe, sprawdzać skuteczność reklam i komunikacji oraz dostarczać użytkownikom odpowiednie treści. Dane, które zbieramy, mogą obejmować przeglądane strony internetowe, strony odsyłające, rodzaj platformy, z której korzystasz oraz informacje o datach.

W oparciu o pliki cookies możemy kierować reklamę do użytkowników, którzy odwiedzili strony mzrejsy.pl lub sailingexpeditions.net podczas korzystania z wybranych narzędzi firmy Google lub innych na stronach emitujących reklamy w ramach sieci reklamowych, które umożliwiają dopasowanie reklam do użytkownika.

Nasze strony zawierają kody usług Google Analytics dla reklamodawców, które używane są również do tworzenia list remarketingowych w celu dopasowania zindywidualizowanych reklam w sieci reklamowej Google.

Wszystkie nowoczesne przeglądarki internetowe umożliwiają blokowanie i kasowanie plików cookies. Jest to dobrze udokumentowane na stronach producentów przeglądarek.